Barszczyk paprykowy

Dorota Próchniewicz/Magzyn Kuchnia 16.02.2021 12:51
(brak ocen)
OCEŃ
Barszczyk paprykowy
Barszczyk paprykowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Przygotowujemy czysty barszcz: Buraki obieramy i tniemy na plastry. Układamy w garnku. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek i przyprawy. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy, odstawiamy na kilka godzin.

2 / 3

Przecedzamy i podgrzewamy. Paprykę i chilli czyścimy z pestek. Przed wlaniem wody do bazowego barszczu, dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, paprykę, wypestkowane chilli oraz tymianek. 

3 / 3

Pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, słodką papryką, koncentratem. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy. Odgrzewamy przed podaniem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA