Barszczyk paprykowy
Barszczyk paprykowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Burak - 2-3Jabłka - 1Seler korzeniowy - 1 gruby plasterCzosnek - 2 ząbkiLiść laurowy - 1 listekZiele angielskie - 3 ziarnaZakwas - 3 szklanki przecedzonego przez ściereczkęSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - do smaku
-
Dodatkowo:
Cebula - 1Papryka czerwona - 1Chili - 1 papryczkaTymianek świeży - 2 gałązkiBrązowy cukier demerara - 2 łyżeczkiSok cytrynowy - 2 łyżkiPapryka mielona słodka - 1/2 łyżeczkiKoncentrat pomidorowy - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Przygotowujemy czysty barszcz: Buraki obieramy i tniemy na plastry. Układamy w garnku. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek i przyprawy. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy, odstawiamy na kilka godzin.
2 / 3
Przecedzamy i podgrzewamy. Paprykę i chilli czyścimy z pestek. Przed wlaniem wody do bazowego barszczu, dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, paprykę, wypestkowane chilli oraz tymianek.
3 / 3
Pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, słodką papryką, koncentratem. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy. Odgrzewamy przed podaniem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory