Bataty z patelni

Tomek Woźniak/Magazyn Kuchnia 11.02.2020 11:57
(1 ocena)
OCEŃ
Bataty z patelni
Bataty z patelni
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Obrane bataty tniemy na plasterki grubości niecałego centymetra. Rozgrzewamy masło na szerokiej patelni (albo, jeszcze lepiej, na dwóch patelniach) na średnim ogniu. Wrzucamy bataty, obracamy je szpatułką, żeby po każdej stronie były natłuszczone. Przykrywamy i smażymy przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą półmiękkie. Odkrywamy, zwiększamy nieco ogień i obracamy bataty szpatułką, po trzech minutach ponownie, i tak dalej. Chodzi o to, żeby nie przywarły, a jednocześnie zrumieniły się dość mocno. Po 20 minutach powinny być gotowe. Doprawiamy solą i pieprzem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps