Składniki (6porcji)
-
Masło - 8 łyżekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBataty - 80 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obrane bataty tniemy na plasterki grubości niecałego centymetra. Rozgrzewamy masło na szerokiej patelni (albo, jeszcze lepiej, na dwóch patelniach) na średnim ogniu. Wrzucamy bataty, obracamy je szpatułką, żeby po każdej stronie były natłuszczone. Przykrywamy i smażymy przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą półmiękkie. Odkrywamy, zwiększamy nieco ogień i obracamy bataty szpatułką, po trzech minutach ponownie, i tak dalej. Chodzi o to, żeby nie przywarły, a jednocześnie zrumieniły się dość mocno. Po 20 minutach powinny być gotowe. Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory