Batoniki orzechowo-czekoladowe
Batoniki orzechowo-czekoladowe
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Masło - 20 dagCzekolada mleczna - 100 dagBiałka - 7Sól - SzczyptaBrązowy cukier demerara - 10 dagOrzechy laskowe - 1,5 szklanki mielonychDaktyle - 10 dag posiekanychOrzechy laskowe - 10 dag posiekanych
-
Polewa:
Czekolada gorzka - 10 dagMasło - 2 łyżkiWoda - 2-3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Masło i czekoladę powoli roztapiamy w rondelku, studzimy. Ubijamy białka, dodając sól. Gdy powstanie sztywna piana, wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze 2-3 minuty. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek, orzechy. Na przemian dodajemy masę czekoladową i pianę, delikatnie mieszając. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
2 / 3
Rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty o grubości 1,5 cm i boku 6 cm. Pieczemy 20 minut w 180°C.
3 / 3
Robimy polewę z czekolady, masła, wody, podgrzewając je w rondelku. Ostudzone kwadraty polewamy strużkami zastygającej czekolady.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory