Składniki (4porcje)
-
Wieprzowina - 2 kg ze skórkąSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuKminek - do smakuCebula - 2Woda - 250 ml gorącejMasło - 2 łyżkiCzosnek - 1 ząbekPiwo ciemne - 1/2 lSmalec - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso szybko umyj pod bieżącą wodą i osusz ściereczką. Skórę ponacinaj ostrym nożem "w romby" i natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C i podgrzej w brytfannie smalec. Pieczeń ułóż w brytfannie skórą do dołu i podlej wodą. Piecz 30 minut, a potem mięso odwróć i zmniejsz temperaturę do 180°C. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i piecz półtorej godziny, od czasu do czasu podlewając wodą.
Na 30 minut przed końcem pieczenia posmaruj skórkę masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i kminkiem, a przez ostatnie 20 minut polewaj pieczeń piwem.
Gotową pieczeń odłóż na 10 minut, a w tym czasie przetrzyj przez sito sos. Pieczeń najlepiej smakuje z knedlami z bułki (Semmelknoedeln) i sałatką z białej kapusty (Krautsalat).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory