Bawarska pieczeń wieprzowa

(brak ocen)
OCEŃ
Bawarska pieczeń wieprzowa
Bawarska pieczeń wieprzowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Mięso szybko umyj pod bieżącą wodą i osusz ściereczką. Skórę ponacinaj ostrym nożem "w romby" i natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C i podgrzej w brytfannie smalec. Pieczeń ułóż w brytfannie skórą do dołu i podlej wodą. Piecz 30 minut, a potem mięso odwróć i zmniejsz temperaturę do 180°C. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i piecz półtorej godziny, od czasu do czasu podlewając wodą.

Na 30 minut przed końcem pieczenia posmaruj skórkę masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i kminkiem, a przez ostatnie 20 minut polewaj pieczeń piwem. 

2 / 2

Gotową pieczeń odłóż na 10 minut, a w tym czasie przetrzyj przez sito sos. Pieczeń najlepiej smakuje z knedlami z bułki (Semmelknoedeln) i sałatką z białej kapusty (Krautsalat). 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.