Bekon z kapustą i sosem pietruszkowym (Bacon and cabbage)
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Bekon - 2.2 kgKapusta włoska - 1Masło - 4 łyżkiPieprz czarny mielony - do smaku, świeżo zmielony
-
Sos:
Natka pietruszki - 3 gałązkiMarchewka - 1/2Cebula - 1/2Mleko 3.2 proc. - 2 szklankiSól - gruboziarnista, do smakuPieprz czarny mielony - świeżo zmielony, do smakuMąka pszenna - 4 łyżkiMasło - 4 łyżkiNatka pietruszki - 4 łyżki posiekanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bekon umieszczamy w dużym garnku (można go wcześniej obwiązać sznurkiem), zalewamy wodą, zagotowujemy. Pozostawiamy na małym ogniu około 2 godzin (1/2 godziny na 1/2 kg mięsa). Dodajemy pokrojoną w paski kapustę i gotujemy jeszcze 20 minut.
Robimy sos: gałązki natki, marchewkę i cebulę zalewamy mlekiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4-5 minut na małym ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Odcedzamy mleko i ponownie zagotowujemy. Zagęszczamy zasmażką zrobioną z mąki i masła, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę i gotujemy 5 minut na małym ogniu.
Wyciągamy bekon z wody, kroimy na porcje. Odcedzamy kapustę, mieszamy z masłem, doprawiamy. Plastry bekonu podajemy z kapustą, purée ziemniaczanym i sosem pietruszkowym.
* Uwaga W Polsce bekon brytyjski czy irlandzki (back bacon) mylony jest z boczkiem (streaky bacon). A to zupełnie coś innego - tłusty boczek wycinany jest z dolnej części półtuszy wieprzowej, podczas gdy back bacon to kawałek chudszej górnej części (polędwiczka lub schab) wycięty wraz z odrobiną boczku. Możemy poprosić rzeźnika, aby przygotował dla nas mięso w ten sposób. jeśli kupimy bekon peklowany, musimy go namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. (przepisy na podstawie www.goodfoodireland.ie; konsultacja Artur Cyronek)
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory