Beza z kremem cytrynowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Beza
Białka - 6Cukier - 250 g
-
Krem cytrynowy
Mleko 3.2 proc. - 200 mlSkórka z cytryny - z 1 cytrynyŻółtka - 4Cukier - 70 gSok cytrynowy - z 1 cytryny
-
Na wierzch
Wanilia - łyżeczka pasty waniliowejOrzechy włoskie - garśćBanan - 1Granat - 1Czekolada gorzka - kawałek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 150 st. C. Przygotowujemy bezę: ubijamy pianę z białek. Powoli wsypujemy cukier, cały czas miksując, a potem przełączamy mikser na najwyższe obroty i ubijamy przez kilka minut, aż powstanie lśniąca, gładka masa - jeśli rozetrzemy w palcach trochę tej masy i wyczujemy nieroztarte kryształki cukru, to znak, że trzeba miksować dalej. Na blachę do pieczenia wyściełaną pergaminem wykładamy masę bezową, tworząc prostokąt o grubości 5 cm. Pieczemy (a właściwie suszymy) przez godzinę na środkowej półce piekarnika.
W tym czasie robimy krem: podgrzewamy na małym ogniu mleko ze skórką cytrynową. Ucieramy żółtka z cukrem, wlewamy do nich trochę gorącego mleka i miksujemy. Tę mieszaninę wlewamy do pozostałego mleka. Podgrzewamy na malutkim ogniu, nie przerywając ucierania, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
Wyjmujemy z piekarnika bezę, czekamy około 15 minut, aż ostygnie. Potem nakładamy na nią krem cytrynowy, skrapiamy pastą waniliową, posypujemy pokruszonymi orzechami, małymi kawałeczkami banana i pestkami granatu. Na koniec ścieramy na wierzch gorzką czekoladę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory