Biała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołami
Biała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołami
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Kiełbasa biała - 1 kg parzonejPietruszka - 1 mały pęczekOlej rzepakowy - 5 łyżekSkórka z cytryny - 1/2 łyżeczkiOregano suszone - 1/2 łyżeczkiBazylia - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiCzosnek - 1 główkaTymianek świeży - 3 gałązkiMajeranek świeży - 3 gałązkiRozmaryn świeży - 1 gałązka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Kiełbasę nacinamy, korzenie pietruszki oczyszczamy i kroimy w słupki, natkę siekamy. Olej mieszamy ze skórką cytrynową, suszonymi ziołami i pieprzem. Połową mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego, kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku w łupinkach. Polewamy resztą oleju z przyprawami. Na wierzchu kładziemy gałązki świeżych ziół, odkładając nieco listków do dekoracji.
2 / 2
Pieczemy 25-30 minut w 180 st. C, aż kiełbasa się zrumieni. Usuwamy gałązki, a kiełbasę kroimy na kawałki o długości 6-7 cm. Podajemy, dekorując listkami ziół i posiekaną natką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory