Biszkoptowe ciasto z owocami

Magazyn Kuchnia/Agnieszka Świtalska 16.02.2021 12:27
(brak ocen)
OCEŃ
Biszkoptowe ciasto z owocami
Biszkoptowe ciasto z owocami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, aż zwiększy ona objętość i zmieni kolor na białocytrynowy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i starannie mieszamy. 

2 / 5

W oddzielnej misce ubijamy białka. Porcjami dodajemy ubitą pianę do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy gotowe ciasto do formy do pieczenia o śr. 24 cm (wyłożonej papierem). Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-25 min (aż ciasto się lekko zezłoci). Wyjmujemy biszkopt i studzimy.

3 / 5

Robimy krem. Żelatynę namaczamy przez ok. 10 min w wodzie. Odsączamy, a następnie rozpuszczamy w 1 łyżce jogurtu (można powolutku podgrzewać). W misce mieszamy jogurt z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Następnie dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy. Ewentualnie możemy dodać likier jajeczny. Gotową masę jogurtową wylewamy na biszkopt i odstawiamy, by stężała. 

4 / 5

W międzyczasie robimy galaretkę. Żelatynę namaczamy przez 10 min w wodzie. Osączamy, a następnie rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Do rondelka nalewamy wino i wsypujemy cukier trzcinowy. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu i gotujemy 2 min, aż cukier się rozpuści. Do winnej mikstury dodajemy żelatynę. Czekamy, aż ostygnie. 

5 / 5

Na ciasto z masą jogurtową wysypujemy owoce, po czym zalewamy galaretką winną. Schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA