Składniki (4porcje)
-
Jajka - 2Cukier waniliowy - 1/2 paczkiCukier puder - 50 gMąka pszenna typ 500 - 50 gProszek do pieczenia - 1/2 łyżeczkiŻelatyna - 11 listkówJogurt naturalny - 600 gCukier puder - 100 gCytryna - skórka otarta z 1Żelatyna - 6 listkówWino czerwone - 150 ml wytrawnegoCukier - 25 g trzcinowegoPorzeczki czerwone - 200 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, aż zwiększy ona objętość i zmieni kolor na białocytrynowy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i starannie mieszamy.
W oddzielnej misce ubijamy białka. Porcjami dodajemy ubitą pianę do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy gotowe ciasto do formy do pieczenia o śr. 24 cm (wyłożonej papierem). Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-25 min (aż ciasto się lekko zezłoci). Wyjmujemy biszkopt i studzimy.
Robimy krem. Żelatynę namaczamy przez ok. 10 min w wodzie. Odsączamy, a następnie rozpuszczamy w 1 łyżce jogurtu (można powolutku podgrzewać). W misce mieszamy jogurt z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Następnie dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy. Ewentualnie możemy dodać likier jajeczny. Gotową masę jogurtową wylewamy na biszkopt i odstawiamy, by stężała.
W międzyczasie robimy galaretkę. Żelatynę namaczamy przez 10 min w wodzie. Osączamy, a następnie rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Do rondelka nalewamy wino i wsypujemy cukier trzcinowy. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu i gotujemy 2 min, aż cukier się rozpuści. Do winnej mikstury dodajemy żelatynę. Czekamy, aż ostygnie.
Na ciasto z masą jogurtową wysypujemy owoce, po czym zalewamy galaretką winną. Schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory