Biszkopty z kremem cytrynowym

Magazyn Kuchnia/Beata Lipov 09.10.2020 15:55
(brak ocen)
OCEŃ
Biszkopty z kremem cytrynowym
Biszkopty z kremem cytrynowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a mąka musi być przesiana przez sitko. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą i lśniącą masę, która powinna potroić swoją objętość. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, najlepiej sylikonową szpatułką, zagarniając ciasto od dna miski ku górze. Niewielkie porcje ciasta układamy na wyściełanej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając między nimi co najmniej 4 cm odstępu. Pieczemy 9 minut w temp. 180°C. Czas pieczenia zależy od piekarnika, ale - uwaga! - jedna minuta za długo i ciasteczka mogą się przypalić. Wystudzone biszkopty odklejamy od papieru za pomocą cienkiej szpatułki.

2 / 2

Przygotowujemy krem. Cytryny sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, dodajemy sok i skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka. Energicznie mieszamy i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas ucierając. Dodajemy masło i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, nie przerywając mieszania. Masa powinna być gładka i lśniąca. Jeśli ma grudki, możemy ją przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Upieczone biszkopty przekładamy kremem. Układamy na paterze i posypujemy cukrem pudrem.

*Uwaga: krem możemy zrobić na zapas. Wtedy przekładamy go do słoiczka, przykrywamy przezroczystą folią do żywności, która zapobiegnie powstawaniu kożucha, i pozostawiamy do ostygnięcia. Potem zakręcamy słoik - w lodówce krem możemy przechowywać do tygodnia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps