Bita śmietana kokosowa

Marta Dymek/Magazyn Kuchnia 22.01.2020 15:26
(brak ocen)
OCEŃ
Bita śmietana kokosowa
Bita śmietana kokosowa
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przed wyjęciem mleczka kokosowego z lodówki przygotowujemy duże naczynie pełne wody z kostkami lodu. Wstawiamy do niego mniejszą miskę, w której będzie ubijana śmietana. Schłodzoną puszkę wyjmujemy z lodówki i delikatnie zdejmujemy łyżką wierzchnią tłustą warstwę mleczka, tak aby nie nabrać przy okazji kokosowej wody, która gromadzi się pod nim. Zebrane mleczko przekładamy do miski (pozostałą w puszce wodę wylewamy), dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem przez 2-3 minuty, aż kokosowy tłuszcz zmieni się w gęstą, sztywną i puszystą bitą śmietanę. Rady: - Najważniejszym etapem w przygotowywaniu kokosowej bitej śmietany jest porządne schłodzenie mleka kokosowego - im dłużej poczeka w lodówce, tym łatwiej śmietana będzie się ubijać! - Czasami nie da się zaplanować przygotowania deseru kilka dni naprzód, dlatego w lodówce zawsze mam 1-2 puszki mleka kokosowego. Nie zajmują wiele miejsca, mleko się nie psuje, a w truskawkowym sezonie przydaje się bardzo często. - Jeśli lubicie eksperymenty, dodajcie do mleka kokosowego otartą skórkę z limonki, łyżeczkę wody różanej lub pastę waniliową - te smaki jeszcze bardziej podkreślą słodycz kokosa.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.