Składniki (2porcje)
-
Mleczko kokosowe - 1 puszka; chłodzonego minimum 48 godzin w lodówceCukier puder - 3-4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przed wyjęciem mleczka kokosowego z lodówki przygotowujemy duże naczynie pełne wody z kostkami lodu. Wstawiamy do niego mniejszą miskę, w której będzie ubijana śmietana. Schłodzoną puszkę wyjmujemy z lodówki i delikatnie zdejmujemy łyżką wierzchnią tłustą warstwę mleczka, tak aby nie nabrać przy okazji kokosowej wody, która gromadzi się pod nim. Zebrane mleczko przekładamy do miski (pozostałą w puszce wodę wylewamy), dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem przez 2-3 minuty, aż kokosowy tłuszcz zmieni się w gęstą, sztywną i puszystą bitą śmietanę. Rady: - Najważniejszym etapem w przygotowywaniu kokosowej bitej śmietany jest porządne schłodzenie mleka kokosowego - im dłużej poczeka w lodówce, tym łatwiej śmietana będzie się ubijać! - Czasami nie da się zaplanować przygotowania deseru kilka dni naprzód, dlatego w lodówce zawsze mam 1-2 puszki mleka kokosowego. Nie zajmują wiele miejsca, mleko się nie psuje, a w truskawkowym sezonie przydaje się bardzo często. - Jeśli lubicie eksperymenty, dodajcie do mleka kokosowego otartą skórkę z limonki, łyżeczkę wody różanej lub pastę waniliową - te smaki jeszcze bardziej podkreślą słodycz kokosa.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory