Boczek z fenkułem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Boczek - 2 kg surowegoSól morska - Wg uznaniaOlej rzepakowy - 2 łyżkiCebula - 1Czosnek - 2 ząbkiAnyż - 1 łyżeczkaKumin (kmin rzymski) - 1 łyżeczkaKardamon - 1 łyżeczkaLiść laurowy - 1Wino białe - 300 mlBulion drobiowy - 500 ml (lub inny rodzaj)Masło - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
"Boczek płuczemy, osuszamy, skórę nacinamy w romby. Nacieramy ja solą. Fenkuły, kroimy na małe kawałki. W brytfannie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i fenkuł, dodajemy posiekany czosnek, posypujemy przyprawami: kminem, anyżem, kardamonem, wkładamy pokruszone liście laurowe. Nakładamy boczek skórą do góry, posypujemy z wierzchu kminem. Polewamy winem i dusimy, aż alkohol odparuje. Wlewamy bulion do brytfanny, nie polewając skórki mięsa.
Rozgrzewamy piekarnik do 110 st. (góra i dół). Wbijamy termometr w mięso i pieczemy ok. 3 godzin, aż termometr wbity w mięso wskaże 90 st. Mięso wyjmujemy i odkładamy, żeby odpoczęło.
Sos z pieczenia przecieramy przez sito, redukujemy w rondelku, dodajemy łyżkę masła, chwilę podgrzewamy. Podajemy do boczku.
* Na podstawie przepisu Gordona Ramsaya"
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory