Boczek z fenkułem

Magazyn Kuchnia/Ewa Wagner 18.11.2020 12:08
(brak ocen)
OCEŃ
Boczek z fenkułem
Boczek z fenkułem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

"Boczek płuczemy, osuszamy, skórę nacinamy w romby. Nacieramy ja solą. Fenkuły, kroimy na małe kawałki. W brytfannie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i fenkuł, dodajemy posiekany czosnek, posypujemy przyprawami: kminem, anyżem, kardamonem, wkładamy pokruszone liście laurowe. Nakładamy boczek skórą do góry, posypujemy z wierzchu kminem. Polewamy winem i dusimy, aż alkohol odparuje. Wlewamy bulion do brytfanny, nie polewając skórki mięsa.

2 / 3

Rozgrzewamy piekarnik do 110 st. (góra i dół). Wbijamy termometr w mięso i pieczemy ok. 3 godzin, aż termometr wbity w mięso wskaże 90 st. Mięso wyjmujemy i odkładamy, żeby odpoczęło.

3 / 3

Sos z pieczenia przecieramy przez sito, redukujemy w rondelku, dodajemy łyżkę masła, chwilę podgrzewamy. Podajemy do boczku.

* Na podstawie przepisu Gordona Ramsaya"

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.