Boczek z jabłkami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Boczek - 1,5 kg, surowy ze skórąTymianek świeży - kilka gałązekSól morska - 2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - do smakuJabłka - 3, kwaśneCebula biała - 2Lubczyk - pęczek
-
Sos
Mąka pszenna - 2 łyżeczkiCydr - 200 ml
-
Mus
Cebula biała - 4Masło - 30 gJabłka - 2, zieloneBulion drobiowy - 250 mlŚmietana 30 proc. - 140 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Skórę boczku nacinamy w kratkę. Listki tymianku siekamy, mieszamy z solą i łyżeczką pieprzu, nacieramy mięso. Układamy boczek w brytfannie skórą do góry, pieczemy 30 minut w 240 st. C. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze godzinę. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plastry. Cebule kroimy w piórka. Łączymy jabłka, cebule i posiekane listki lubczyku, doprawiamy pieprzem, układamy w drugiej brytfance. Przekładamy boczek na jabłka z cebulą, wkładamy na 1-1,5 godziny do piekarnika. Zbieramy nadmiar tłuszczu z sosu, który wytworzył się podczas pieczenia mięsa. Brytfankę z sosem stawiamy na ogniu, wsypujemy mąkę i gotujemy minutę, mieszając. Cienką strużką wlewamy cydr i 50 ml wody, nie przerywając mieszania. Podgrzewamy 5 minut, mieszając. Cedzimy do sosjerki, doprawiamy, trzymamy w cieple. Robimy mus: posiekane cebule podsmażamy na maśle. Dodajemy jabłka (nieobrane, pokrojone w plastry), smażymy 10 minut. Wlewamy bulion, gotujemy kolejne 10 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Łączymy ze śmietanką, gotujemy na dużym ogniu 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładki mus, przecieramy przez sitko, trzymamy w cieple. Boczek kładziemy na deskę i pozostawiamy na 10 minut. Jabłka z cebulą przekładamy do miseczki. Kroimy mięso w plastry, podajemy z sosem, musem i jabłkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory