Boeuf Stroganow

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Polędwica wołowa - 500 gPieczarki - 300 gCebula biała - 1 sztukaOgórki kiszone - 4 sztukiKoncentrat pomidorowy - 1 łyżkaMusztarda stołowa - 1 łyżeczkaPapryka wędzona - 1 łyżeczkaPapryka mielona ostra - 1 łyżeczkaBulion wołowy - 500 mlPrzecier pomidorowy - 150 mlOlej rzepakowy - do smażeniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Polędwicę pokrój w cienkie paski, cebulę w kostkę, a pieczarki i ogórki kiszone w plasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda i zaczną się rumienić. Na koniec dopraw solą i przełóż do miski.
Na tą samą patelnię wlej kolejną, niewielką porcję oleju. Na mocno rozgrzany olej wrzuć mięso i smaż, aż straci surowy kolor i się zarumieni. Dodaj przesmażone wcześniej pieczarki, koncentrat pomidorowy oraz słodką i ostrą paprykę i wymieszaj.
Dodaj bulion, przecier pomidorowy oraz musztardę i doprowadź całość do wrzenia. Duś przez około 5 minut na średnim ogniu (polędwicy tyle wystarczy, ale jeśli użyjesz innego kawałka mięsa duś pod przykryciem do miękkości). Na koniec dodaj kiszone ogórki i ewentualnie dopraw danie solą oraz pieprzem.
Podawaj z pieczywem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory