Boeuf Stroganow

Haps 21.01.2020 12:11
(brak ocen)
OCEŃ
Boeuf Stroganow
Dla jednych bez tej potrawy nie ma dobrego wesela czy komunii, dla drugich nocna eskapada musi mieć przystanek w barze, w którym podają ten rarytas, trzeci zaś tylko po to jeżdżą pociągami przesiadując w wagonie restauracyjnym. My proponujemy zostać jednak w domu, obejrzeć nasz film i przygotować najpyszniejszy posiłek jak stąd do El Paso. Czemu El Paso? Bo... El Paso leży nad Rio Grande, a Boeuf Stroganow jest bardzo Grande!
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Polędwicę pokrój w cienkie paski, cebulę w kostkę, a pieczarki i ogórki kiszone w plasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda i zaczną się rumienić. Na koniec dopraw solą i przełóż do miski.

2 / 3

Na tą samą patelnię wlej kolejną, niewielką porcję oleju. Na mocno rozgrzany olej wrzuć mięso i smaż, aż straci surowy kolor i się zarumieni. Dodaj przesmażone wcześniej pieczarki, koncentrat pomidorowy oraz słodką i ostrą paprykę i wymieszaj.

3 / 3

Dodaj bulion, przecier pomidorowy oraz musztardę i doprowadź całość do wrzenia. Duś przez około 5 minut na średnim ogniu (polędwicy tyle wystarczy, ale jeśli użyjesz innego kawałka mięsa duś pod przykryciem do miękkości). Na koniec dodaj kiszone ogórki i ewentualnie dopraw danie solą oraz pieprzem.

Podawaj z pieczywem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps