Bubble and squeak czyli omlet z jajkiem sadzonym
Bubble and squeak (omlet z jajkiem sadzonym)
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kapusta biała - 30 dag (ugotowana, poszatkowanej)Cebula - 1 sztMasło - Do smażenia (lub olej)Sól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuJajka - Po jednej sztuce na osobę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na odrobinie masła. Wymieszaj z kapustą i ziemniakami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Poruszaj patelnią przez chwilę, tak aby całe dno i boki równomiernie pokryły się tłuszczem. Włóż mieszaninę kapusty i ziemniaków, wyrównaj powierzchnię.
2 / 3
Smaż, aż od spodu utworzy się chrupiąca i rumiana skórka. Wówczas ostrożnie zdejmij danie, a patelnię oczyść i ponownie rozgrzej w niej tłuszcz. Włóż z powrotem omlet, tak aby usmażony spód znalazł się na górze. Dosmaż z drugiej strony.
3 / 3
Oddzielnie usmaż jajka sadzone. Podawaj razem z omletem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory