Budyń ryżowy
Budyń ryżowy
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ryż biały - szklankaMleko 2.0 proc. - litrCukier - 5 łyżekCynamon - laskaWanilia - 1/2 przeciętej wzdłuż na pół laskiSzafran - szczypta (opcjonalnie)Brązowy cukier muscovado - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Ryż płuczemy i odsączamy. Mleko wlewamy do dużego rondla, dodajemy ryż i cukier. Na średnim ogniu doprowadzamy ostrożnie do momentu wrzenia, co jakiś czas mieszając, by ryż nie zbijał się w grudy. Dodajemy cynamon i wanilię. Przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie całe mleko, co potrwa około pół godziny. W tym czasie ryżu nie mieszamy. Jeśli dodajemy szafran, to wrzucamy go teraz i gotujemy ryż jeszcze minutę, tym razem dokładnie mieszając (by dobrze rozprowadzić szafran).
2 / 2
Wyrzucamy cynamon i wanilię, a budyń ryżowy nakładamy do 4 miseczek. Studzimy do temperatury pokojowej i posypujemy przed podaniem brązowym cukrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory