Bułeczki chińskie

Haps 05.03.2020 16:19
(brak ocen)
OCEŃ
Bułeczki chińskie
Zapach drożdżówek kojarzy ci się z ukochaną babcią? Odtwórz go we własnej kuchni. Nasz przepis to wariacja na temat tych pysznych bułeczek, bo zrobiliśmy je w wersji chińskiej. Nie, to nie zakrawa na profanację babcinych wypieków. Zresztą podziel się nimi z babunią i obserwuj, jak na jej twarzy maluje się szeroki uśmiech.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Przygotuj ciato: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta, poza masłem. Zagniataj przez 8-10 minut. Następnie dorzuć masło i zagniataj jeszcze przez 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą. 

2 / 5

Przygotuj kruszonkę: W misce ubij masło. Dodaj cukier i dalej ubijaj. Wymieszaj masło z przesianą mąką i żółtkiem. Gdy będzie jednolite zawiń je folią i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 

3 / 5

Na czystym blacie zagnieć ciasto na bułki. Podziel je na 8 równych kulek i uformuj z nich ładne bułeczki. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut. 

4 / 5

Kruszonkę rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru tak, by udało się z nich wykroić 8 kółek. Wykrojone porcje układaj na bułkach tak, aby je pięknie przykryły. 

5 / 5

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Bułeczki z kruszonką posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw je do piekarnika, piecz przez 10 minut w 200 stopniach. A następnie skręć temperaturę na 180 stopni i piecz przez kolejnych 10 minut. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA