Bułeczki chińskie
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Ciasto
Mąka pszenna - 320 g (typ 750)Cukier - 50 gSól - szczyptaDrożdże suszone - 4 gJajka - 1Mleko 3.2 proc. - 170 mlMasło - 20 g
-
Kruszonka
Mąka pszenna - 110 gMasło - 60 gCukier puder - 50 gŻółtka - 1
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj ciato: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta, poza masłem. Zagniataj przez 8-10 minut. Następnie dorzuć masło i zagniataj jeszcze przez 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą.
Przygotuj kruszonkę: W misce ubij masło. Dodaj cukier i dalej ubijaj. Wymieszaj masło z przesianą mąką i żółtkiem. Gdy będzie jednolite zawiń je folią i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Na czystym blacie zagnieć ciasto na bułki. Podziel je na 8 równych kulek i uformuj z nich ładne bułeczki. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
Kruszonkę rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru tak, by udało się z nich wykroić 8 kółek. Wykrojone porcje układaj na bułkach tak, aby je pięknie przykryły.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Bułeczki z kruszonką posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw je do piekarnika, piecz przez 10 minut w 200 stopniach. A następnie skręć temperaturę na 180 stopni i piecz przez kolejnych 10 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory