Składniki (10porcji)
-
Wiśnie - 200 gCukier żelujący - 100 g 2:1
-
Ciasto:
Drożdże świeże - 30 gCukier puder - 1/2 szklankiMleko 2.0 proc. - 1 szklankaJajka - 2-3Mąka tortowa - 3 szklankiMasło - 70 gCukier waniliowy - 1 opakowanie
-
Kruszonka:
Mąka krupczatka - 1/2 szklankiMasło - 60 gCukier puder - 1/3 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy nadzienie: wiśnie myjemy, osączamy, drylujemy, mieszamy z cukrem. Podgrzewamy kilka minut, mieszając. Odstawiamy do zastygnięcia.
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżeczkę mąki, rozprowadzamy ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia. Z białek ubijamy sztywną pianę. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z przesianą mąką. Dodajemy jajka utarte z pozostałym cukrem pudrem i cukier waniliowy, mieszamy, wyrabiamy. Dodajemy roztopione letnie masło i ponownie wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, formujemy z niego dość gruby wałek, odkrawamy po kawałku, rozklepujemy w dłoniach na podłużne placki, nadziewamy je konfiturą i zlepiamy brzegi, formując bułeczki.
Układamy zlepieniem do dołu na wyściełanej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Posypujemy kruszonką sporządzoną z podanych składników. Pieczemy 35 minut w 170 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory