Bułeczki z wiśniowym nadzieniem

Magazyn Kuchnia 10.07.2020 13:57
(brak ocen)
OCEŃ
Bułeczki z wiśniowym nadzieniem
Bułeczki z wiśniowym nadzieniem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Robimy nadzienie: wiśnie myjemy, osączamy, drylujemy, mieszamy z cukrem. Podgrzewamy kilka minut, mieszając. Odstawiamy do zastygnięcia.

2 / 4

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżeczkę mąki, rozprowadzamy ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia. Z białek ubijamy sztywną pianę. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z przesianą mąką. Dodajemy jajka utarte z pozostałym cukrem pudrem i cukier waniliowy, mieszamy, wyrabiamy. Dodajemy roztopione letnie masło i ponownie wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.

3 / 4

Gdy ciasto podwoi objętość, formujemy z niego dość gruby wałek, odkrawamy po kawałku, rozklepujemy w dłoniach na podłużne placki, nadziewamy je konfiturą i zlepiamy brzegi, formując bułeczki.

4 / 4

Układamy zlepieniem do dołu na wyściełanej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Posypujemy kruszonką sporządzoną z podanych składników. Pieczemy 35 minut w 170 st. C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA