Bułeczki ze słodkich ziemniaków z miodem

Giedré Barauskiené/Magazyn Kuchnia 10.02.2020 16:47
(brak ocen)
OCEŃ
Bułeczki ze słodkich ziemniaków z miodem
Bułeczki ze słodkich ziemniaków z miodem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (15porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy małe nacięcia na ziemniakach i gotujemy je do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy, a następnie rozgniatamy. Łączymy purée z cukrem i na 5 minut stawiamy na ogniu, stale mieszając, aby się nie przypaliło. Zdejmujemy z palnika i pozwalamy masie przestygnąć. Dodajemy pozostałe składniki do masy ziemniaczanej i jeszcze raz, ciągle mieszając, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i studzimy. Natłuszczamy i oprószamy mąką blachę. Formujemy z ciasta okrągłe, płaskie placuszki, smarujemy je żółtkiem i pieczemy 12-14 minut w 240 st. C na złoty kolor. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Znakomicie smakują z lemon curd!

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA