Składniki (15porcji)
-
Ziemniaki - 400 g słodkichCukier puder - 250 gMiód pszczeli - 2 łyżkiSól - 1/2 łyżeczkiMąka kukurydziana - 225 g drobno mielonejMąka pszenna - 50 gMigdały mielone - 75 gJajka - 2Skórka pomarańczowa - z 1/2 pomarańczySkórka z cytryny - z 1/2 cytrynyŻółtka - 1 do smarowania ciastaCukier puder - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy małe nacięcia na ziemniakach i gotujemy je do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy, a następnie rozgniatamy. Łączymy purée z cukrem i na 5 minut stawiamy na ogniu, stale mieszając, aby się nie przypaliło. Zdejmujemy z palnika i pozwalamy masie przestygnąć. Dodajemy pozostałe składniki do masy ziemniaczanej i jeszcze raz, ciągle mieszając, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i studzimy. Natłuszczamy i oprószamy mąką blachę. Formujemy z ciasta okrągłe, płaskie placuszki, smarujemy je żółtkiem i pieczemy 12-14 minut w 240 st. C na złoty kolor. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Znakomicie smakują z lemon curd!
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory