Bulion z pieczonych warzyw

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 06.02.2020 11:06
(brak ocen)
OCEŃ
Bulion z pieczonych warzyw
Bulion z pieczonych warzyw
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do brytfanki wkładamy:,pokrojoną na ćwiartki dużą nieobraną cebulę,z wbitymi 4 goździkami,przekrojone na połówki:,6 pieczarek i 2 pomidory,pokrojoną marchewkę,2 duże ząbki czosnku,zieloną część z 1 pora,pokrojoną łodygę selera naciowego,1/4 korzenia seleraSkrapiamy warzywa oliwą i pieczemy w 205°C przez 40 minut. Jeśli por zacznie się przypalać, wyjmujemy go wcześniej. Przekładamy warzywa (razem z sosem z pieczenia) do garnka, dodajemy 2 liście laurowe, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, zalewamy 1,5-2 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 40 minut. Solimy do smaku. Cedzimy, studzimy, zamrażamy w pojemniczkach. Taki bulion pasuje do zawiesistych, esencjonalnych zup wegetariańskich, np. z soczewicy. Wegetarianie mogą nim zastępować w przepisach bulion wołowy lub cielęcy. Ponieważ jest dość słodki, można też na nim gotować wszelkie sosy pomidorowe do makaronu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps