Bułki z kurkami

(brak ocen)
OCEŃ
Bułki z kurkami
Czy zastanawialiście się dlaczego mówi się kurka siwa, skoro nie jest siwa tylko ruda? My się zastanawialiśmy, ale nadal nie znamy odpowiedzi.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Na początku przygotuj ciasto drożdżowe: w dużej misce umieść mąkę, mleko w proszku, cukier, sól oraz suche drożdże i porządnie wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i zagnieć elastyczne i zwarte ciasto (w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody). Uformuj z ciasta kulę, włóż do oprószonej mąką miski i nakryj ściereczką. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).

2 / 5

W międzyczasie przygotuj farsz: kurki dokładnie oczyść, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i przesmaż cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj kurki, oraz tymianek i smaż, na największym ogniu, aż z grzybów odparuje cała woda. Na koniec dopraw farsz solą oraz pieprzem. Ostudź.

3 / 5

Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę, a następnie podziel na 6 części. Z każdej części uformuj kulkę, a następnie rozciągnij ją palcami, aby powstał niewielki placuszek. Na każdy placuszek nałóż po dwie łyżki farszu kurkowego, zlep boki ciasta i uformuj okrągłe bułki.

4 / 5

Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

5 / 5

Po wskazanym czasie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Wstaw blaszkę z bułkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20-25 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA