Buraczkowe naleśniki
Buraczkowe naleśniki
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Burak - 50 ml koncentratuJajka - 1Mleko 2.0 proc. - 100 mlWoda - 150 mlMąka pszenna - 15 dagOliwa - 50 ml
-
Farsz:
Krewetki - 15 dag małychSzpinak świeży - 25 dagCebula - 1 malutkaCzosnek - 2 ząbkiOliwa - 2 łyżkiŚmietana 30 proc. - 80 ml
-
Sos serowy:
Camembert - 10 dagŚmietana 12 proc. - 80 mlZielony pieprz - 1 łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuKrewetki - duże do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Z koncentratu, mleka, wody, jajka, mąki i oliwy utrzyj ciasto naleśnikowe, posól je, odstaw na ok. 15 minut, a potem usmaż cienkie naleśniki na teflonowej patelni.
2 / 5
Posiekaj cebulę, zeszklij na oliwie, dodaj krewetki, smaż przez chwilę. Wlej śmietanę, odparuj, przypraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
3 / 5
Farszem posmaruj naleśniki, zwiń je w rulony.
4 / 5
Zrób sos serowy: pokrój w kostkę camembert, włóż do rondla, wlej śmietanę, zagotuj, mieszając, na bardzo małym ogniu. Na koniec dodaj zielony pieprz.
5 / 5
Naleśniki podgrzej w piekarniku bezpośrednio przed podaniem. Polej sosem, udekoruj krewetkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory