Buraki Hasselback

- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Burak - 1 kg małychOlej z pestek dyni - 4 łyżkiTymianek suszony - (opcjonalnie)Masło - 2 łyżkiJogurt naturalny - 6 łyżekKoperek - pęczekSól -
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (grzanie góra-dół). Buraki obieramy i umieszczając każde warzywo w szynach zrobionych z dwóch drewnianych łyżek lub pałeczek do sushi, nacinamy buraki co pół centymetra, tak, by dół warzywa został nienacięty i trzymał plasterki razem. W naczyniu do zapiekania układamy buraki naciętą stroną do góry, polewamy olejem i posypujemy przyprawami, dobrze nacierając każde warzywo.
Na wierzchu każdego układamy po małym kawałku masła i wstawiamy buraki na 30 minut do piekarnika. Po tym czasie buraki polewamy sokami z pieczenia i pieczemy kolejne 20-30 minut, aż buraki będą miękkie i upieczone, lekko przyrumienione od góry.
Podajemy gorące z sosem z jogurtu wymieszanego z sokami z pieczenia i posiekanym koperkiem.
Przepis: Dominika Wójciak, Instagram: @jarzynova
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory