Buraki Hasselback

Haps z Dominiką Wójciak 21.01.2020 10:52
(brak ocen)
OCEŃ
Buraki Hasselback
Właściwości odżywcze i lecznicze buraków są nieocenione! Są zdrowe, pyszne i można je przyrządzać na wiele sposobów. My oczywiście wybraliśmy sposób z użyciem masła, bo jak nieoficjalnie wiadomo z tajnych źródeł CIA, masło też jest zdrowe. Trzymamy się tego.
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (grzanie góra-dół). Buraki obieramy i umieszczając każde warzywo w szynach zrobionych z dwóch drewnianych łyżek lub pałeczek do sushi, nacinamy buraki co pół centymetra, tak, by dół warzywa został nienacięty i trzymał plasterki razem. W naczyniu do zapiekania układamy buraki naciętą stroną do góry, polewamy olejem i posypujemy przyprawami, dobrze nacierając każde warzywo. 

2 / 3

Na wierzchu każdego układamy po małym kawałku masła i wstawiamy buraki na 30 minut do piekarnika. Po tym czasie buraki polewamy sokami z pieczenia i pieczemy kolejne 20-30 minut, aż buraki będą miękkie i upieczone, lekko przyrumienione od góry.

3 / 3

Podajemy gorące z sosem z jogurtu wymieszanego z sokami z pieczenia i posiekanym koperkiem.

 

Przepis: Dominika Wójciak, Instagram: @jarzynova

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps