Buraki z jeżynami i granitą ze szczawiu

Robert Trzópek/Magazyn Kuchnia 16.09.2020 14:49
(brak ocen)
OCEŃ
Buraki z jeżynami i granitą ze szczawiu
Buraki z jeżynami i granitą ze szczawiu
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Buraki szorujemy, pieczemy 2-3 godziny w 180°C (do miękkości; czas pieczenia zależy od wielkości buraków). W czasie gdy buraki się pieką, robimy granitę: szczaw przepuszczamy przez sokowirówkę, otrzymany sok mieszamy z sokiem z cytryny oraz syropem, zamrażamy (najlepiej w maszynce do lodów; jeśli w zamrażalniku, trzeba mieszać co 15 minut).

2 / 3

Jeżyny zalewamy likierem i odstawiamy na 10-15 minut.

3 / 3

Upieczone buraki obieramy i kroimy na kawałki, podajemy z jeżynami i porcją granity szczawiowej.

Uwaga: Jeśli nie mamy świeżego szczawiu, nie ma sensu zastępować go mrożonym - nie uzyskamy ani tak świeżego smaku, ani intensywnego koloru. Poza sezonem podajmy więc same buraki z jeżynami (te można kupić mrożone i zamarynować jak świeże).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps