Składniki (4porcje)
-
Burak - 1/2 kgSzczaw - 1 g świeżych liściCytryna - 200 ml sokuSyrop cukrowy - 500 mlJeżyny - 200 gLikier porzeczkowy - 100 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Buraki szorujemy, pieczemy 2-3 godziny w 180°C (do miękkości; czas pieczenia zależy od wielkości buraków). W czasie gdy buraki się pieką, robimy granitę: szczaw przepuszczamy przez sokowirówkę, otrzymany sok mieszamy z sokiem z cytryny oraz syropem, zamrażamy (najlepiej w maszynce do lodów; jeśli w zamrażalniku, trzeba mieszać co 15 minut).
2 / 3
Jeżyny zalewamy likierem i odstawiamy na 10-15 minut.
3 / 3
Upieczone buraki obieramy i kroimy na kawałki, podajemy z jeżynami i porcją granity szczawiowej.
Uwaga: Jeśli nie mamy świeżego szczawiu, nie ma sensu zastępować go mrożonym - nie uzyskamy ani tak świeżego smaku, ani intensywnego koloru. Poza sezonem podajmy więc same buraki z jeżynami (te można kupić mrożone i zamarynować jak świeże).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory