Burger z wołowiną i serem cheddar
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mięso mielone wołowe - 400 gMusztarda stołowa - 1 łyżkaSos worcestershire - 1 łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - 3 łyżkiSałata - 4 liście sałaty rzymskiejPomidory - 1Ser cheddar - 4 cienkie plasterki
-
Sos:
Keczup - 1 łyżkaMajonez - 1 łyżkaMusztarda stołowa - 1 łyżeczkaOliwa - 1 łyżkaSok cytrynowy - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso mieszamy z musztardą, sosem Worcestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuje my 4 płaskie kotlety. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut, aby stały się zwarte. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki, aż otrzymamy gęstą emulsję. Wkładamy bułki do piekarnika, na kilka minut, aby się podgrzały. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy kotlety, lekko przyciskając łopatką, aby nie napęczniały i się przypiekły. Smażone 2 minuty z każdej strony będą lekko krwiste; 4-5 minut - całkowicie ścięte. Po odwróceniu kotletów na każdym układamy plasterek sera, czekając chwilę, aż się lekko rozpuści (można wtedy przykryć patelnię pokrywką). Bułki rozcinamy na pół. Obie połówki smarujemy sosem. Na dolnej układamy liść sałaty, plasterek pomidora oraz burgera z serem. Przykrywamy górną połówką i podajemy. Można też włożyćdo środka jajko sadzone (podsmażone z dwóch stron).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory