Burgery z bobu z salsą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ryż biały - 150 gBób - 400 g świeżegoCebula czerwona - 1/2Sezam - 70 g podprażonego na patelniBułka tarta - 30 gOlej rzepakowy - 60 gCzosnek - 1 ząbek posiekanySos sojowy - 2 łyżkiOregano suszone - 1/2 łyżeczkiMięta - 1/2 łyżeczki suszonejKolendra (ziarna) - 1/4 łyżeczki zmielonychChili - 1/4 łyżeczkiImbir - 1/4 łyżeczkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Salsa pomidorowa:
Pomidory - 3-4 dużeKolendra (natka) - 1 pęczekSok z limonki - 1 łyżeczkaSyrop z agawy - 1 łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Oraz do podania:
Bułki do hamburgerów - dobre bułkiCebula czerwona - kilka plastrówSałata - kilka liściKiełki słonecznika - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Ryż zalewamy 1,5 szklanki osolonej wody i gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy bób w osolonej wodzie - aż będzie miękki - przelewamy lodowatą wodą i obieramy.
W tym czasie robimy salsę: pomidory sparzamy wrzątkiem, nacinamy i obieramy. Wykrawamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Kolendrę drobno siekamy, dodajemy do pomidorów razem z sokiem z limonki i syropem z agawy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Ugotowane bób i ryż przekładamy do dużej miski, dodajemy resztę składników, zagniatamy rękami do uzyskania lepkiej masy. Formujemy małe kotlety, układamy je na blasze wyściełanej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 minut, odwracamy, dopiekamy przez 10 minut. Podajemy w bułkach razem z salsą pomidorową i ulubionymi dodatkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory