Burgery z sosem Czar chili czosnkowym TaoTao

Magazyn Kuchnia 24.09.2020 15:51
(brak ocen)
OCEŃ
Burgery z sosem Czar chili czosnkowym TaoTao
Burgery z sosem Czar chili czosnkowym TaoTao
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Wrzucamy do miski, dodajemy sól, ostrą paprykę oraz parę łyżek oleju, a następnie mieszamy tak, aby każdy kawałek ziemniaka pokrył się tłuszczem i przyprawami.

2 / 5

Frytki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. 

3 / 5

Mięso dokładnie mieszamy z przyprawami , przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z limonki i wyrabiamy. Formujemy 4 kotlety i odstawiamy na paręnaście minut w chłodne miejsce, by stężały. Rozgrzewamy ruszt lub piekarnik i grillujemy około 10-12 minut w zależności od grubości kotletów, przewracając na drugą stronę w połowie pieczenia. 

4 / 5

Na 3 minuty przed końcem pieczenia układamy na ruszcie przekrojone na połówki bułki oraz plastry boczku. Każdą dolną część bułki smarujemy sosem Czar chili czosnkowym TaoTao, kładziemy mięso, następnie plaster sera, kolejny kotlet, sałatę, plastry pomidora, boczek i cebulę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy drugą częścią bułki, również pokrytą sosem Czar chili. Podajemy z frytkami. 

5 / 5

Sos chili: Sos chili, to prawdziwa gratka dla wielbicieli mocnych smakowych wrażeń. Dzięki niemu w łatwy sposób doprawicie danie i nadacie mu charakter i nutę Orientu. Utożsamiany zwykle z kuchnią chińską i wietnamską, swoją kolebkę ma jednak w Meksyku. Według źródeł historycznych, ostra papryka wywodzi się z Peru, skąd szybko zawędrowała do Meksyku, a już tam znalazła powszechne zastosowanie przetworzona w pikantny sos. W ostrych strączkach rozsmakowali się również Chińczycy i to oni są obecnie wiodącym producentem wielu rodzajów sosów na bazie chili, octu i cukru, które są naturalnymi konserwantami. Ale ich użycie absolutnie nie ogranicza się do dań kuchni azjatyckiej! Wszechstronność tego pełnego działającej dobroczynnie na układ krwionośny oraz pokarmowy i spalającej kalorie kapsaicyny sosu jest wyjątkowo imponująca - wypróbujcie go jako dodatku do dań typu fast food. Idealnie pasuje zwłaszcza do pizzy i burgerów, zarówno tych tradycyjnych - mięsnych, jak i bardziej nowoczesnych, w wydaniu warzywnym, ale także do makaronów, wytrawnych omletów i naleśników oraz kanapek i serów pleśniowych. Nie obejdzie się bez niego żaden grill! Nic tak bowiem nie podkreśla smaku szaszłyków, mięs i kiełbasek, jak kropla pikantnego sosu. Zaskoczcie swoich gości na imprezie podając sos chili jako dip do chipsów, nachosów lub świeżych warzyw, a z pewnością podbijecie ich podniebienia. W ofercie TaoTao znajdziecie całą gamę sosów chili z dodatkami, spośród których każdy wybierze coś dla siebie. Oprócz najpopularniejszych - słodkiego i słodko-pikantnego sosu chili, spróbujcie innych wariantów: czarnego, z ananasem, z cytryną, z limonką i kolendrą oraz czosnkowego sosu chili i sosu pomidorowego z chili. Nie zapomnijcie też o nowej linii sosów Czar chili, które możecie wyciskać wprost na pizzę czy kanapki z wygodnego, plastikowego opakowania!

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps