Byczki, czyli pierogi z ciasta ziemniaczanego
- Można zamrażać? Tak
Składniki (4porcje)
-
Składniki na ciasto ziemniaczane:
Ziemniaki - 750 gMąka pszenna - 240 gMąka ziemniaczana - 1 czubata łyżkaJajka - 1 sztukaSól - 1 łyżeczka
-
Składniki na farsz:
Mięso mielone wieprzowe - 250 gPieczarki - 250 gCebula - 1 sztukaOlej rzepakowy - 2 łyżkiNatka pietruszki - 2 łyżki (posiekanej)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Dodatkowo:
Masło - roztopione do podania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ostudź.
W międzyczasie przygotuj farsz: cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w ósemki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki i smaż dalej, aż odparuje z nich cała woda. Następnie dodaj mięso mielone i solidnie dopraw całość solą oraz pieprzem. Smaż, aż mięso lekko się zrumieni. Na koniec dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Zawartość patelni przełóż bezpośrednio do kielicha blendera i zmiksuj pulsacyjnie, na lekko grudkowatą pastę. Odstaw do ostudzenia.
Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, sól oraz oba rodzaje mąki i zagnieć elastyczne i zwarte ciasto (ciasto powinno się dać z łatwością uformować w kulę).
Przełóż ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm.
Podziel placek na kwadraty o boku około 6 cm. Na środku każdego kwadratu nałóż po łyżeczce farszu, złóż kwadraty na pół, tak aby powstały prostokątne pierożki i dokładnie zlep ich brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 2 minut, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane roztopionym masłem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory