Cannelloni ze szpinakiem

Magazyn Kuchnia 30.06.2020 13:23
(brak ocen)
OCEŃ
Cannelloni ze szpinakiem
Cannelloni ze szpinakiem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Szpinak rozmrażamy. Kapary - jeśli są duże - siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy szpinak, kapary i serek Apetina, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, zdejmujemy z ognia.

2 / 3

Robimy sos beszamelowy: w rondelku na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Gdy utworzy się jednolita masa, wlewamy część mleka. Cały czas podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy trzepaczką. Powoli, porcjami, dolewamy resztę mleka, nie przerywając mieszania. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany, doprawiamy go solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

3 / 3

Głębokie naczynie do zapiekania natłuszczamy masłem. Cannelloni napełniamy farszem. Układamy w naczyniu, polewamy sosem beszamelowym, wstawiamy dopiekarnika. Pieczemy 40 minut w 200 st. C .

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.