Składniki (4porcje)
-
Makaron cannelloni - 20 rurekMasło - 2 łyżki + do natłuszczenia formyMąka pszenna - 2 łyżkiMleko 2.0 proc. - 500 mlSól - do smakuPieprz biały mielony - do smakuGałka muszkatołowa - do smaku
-
Farsz:
Szpinak mrożony - 500 gKapary - 2 łyżkiCebula - 2Czosnek - 4 ząbkiMasło - 3 łyżki, może być oliwaSerek philadelphia - 300 gSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szpinak rozmrażamy. Kapary - jeśli są duże - siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy szpinak, kapary i serek Apetina, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, zdejmujemy z ognia.
Robimy sos beszamelowy: w rondelku na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Gdy utworzy się jednolita masa, wlewamy część mleka. Cały czas podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy trzepaczką. Powoli, porcjami, dolewamy resztę mleka, nie przerywając mieszania. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany, doprawiamy go solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Głębokie naczynie do zapiekania natłuszczamy masłem. Cannelloni napełniamy farszem. Układamy w naczyniu, polewamy sosem beszamelowym, wstawiamy dopiekarnika. Pieczemy 40 minut w 200 st. C .
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory