Cannoli włoskie
Cannoli włoskie
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 1 kgCukier - 100 gSmalec - 100 g miękkiegoSól - 10 gWino białe - 350 mlOlej rzepakowy - 2 l (lub inny rośliny)
-
Masa:
Ricotta - 300 gCukier puder - 70 gSkórka z cytryny - 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego nawinięte na rurki ciasto.
2 / 3
Następnie rozwałkowujemy na grubość 3 cm. Szklanką o ostrym brzegu wycinamy kółka o śr. 10 cm i nawijamy je na metalowe rurki.
3 / 3
Smażymy, aż będzie miało złoty kolor, osączamy na papierze kuchennym. Nim ostygnie, zsuwamy ciasto z rurek. Mieszamy składniki masy i wypełniamy nią rurki. Do masy można dodać posiekaną czekoladę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory