Carpaccio pomarańczowe

Magazyn Kuchnia 20.05.2020 14:41
(brak ocen)
OCEŃ
Carpaccio pomarańczowe
Carpaccio pomarańczowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Umyj i cieniuteńko obierz pomarańcze. Staraj się, aby spiralki skórki pomarańczowej były jak najdłuższe. W rondelku zagotuj szklankę wody, wrzuć skórki, gotuj 3 minuty. Przełóż na sitko, przelej zimną wodą i osącz na papierowym ręczniku. Zagotuj szklankę wody z cukrem i rdzeniem laski wanilii. Dodaj cynamon, goździki i anyż, gotuj jeszcze około 10 minut, aby 1/3 syropu odparowała.

2 / 2

Wrzuć skórki pomarańczowe i odstaw z ognia. Z pomarańczy usuń białą skórkę. Obrane owoce pokrój w cienkie plasterki i ułóż na półmisku. Polej przygotowanym syropem, dekoracyjnie rozkładając spiralki skórki pomarańczowej. Posyp rodzynkami lub pestkami granatu, przykryj i wstaw na 1-2 godziny (najlepiej na całą noc) do lodówki. Podawaj bardzo zimne.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.