Składniki (4porcje)
-
Czereśnie - 150 g wydrylowanychMasło klarowane - 50 gWino czerwone - 1 kieliszek kékfrankosa lub blaufränkischa lub frankovkiBulion wołowy - 2 łyżki zżelowanegoCointreau - 1 łyżeczka likieruPolędwica wołowa - 200 gSer kozi miękki - 400 gRukola - garśćOliwa - najlepiej toskańskaSól morska - do smakuPieprz czerwony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Podgrzewamy w rondelku czereśnie, stopniowo dodając masło. Gdy osiągną strukturę powideł, wlewamy bulion i wino. Odparowujemy, mieszając - sos powinien być dość gęsty. Studzimy.
2 / 2
Polędwicę wkładamy na kilkanaście minut do zamrażarki, a następnie kroimy w bardzo cienkie, niemal prześwitujące plasterki. Przekładamy je nieco grubszymi plastrami sera. Na każdą porcję kładziemy kilka listków rukoli. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i grubo zmielonym pieprzem. Polewamy sosem.
WINO: Zdecydowanie kékfrankos! Ożywi to, co zbyt uładzone, uprości to, co wykwintne.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory