Cepeliny (pyzy) z twarogiem

Magazyn Kuchnia 04.02.2020 13:07
(brak ocen)
OCEŃ
Cepeliny (pyzy) z twarogiem
Cepeliny (pyzy) z twarogiem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki surowe obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce albo przepuść przez sokowirówkę. Sok z ziemniaków wyciśnij do podstawionej miseczki i odstaw na 10-15 minut. Gdy na dnie zbierze się osad, zlej wodę z wierzchu, a wytworzoną skrobię dodaj do startych ziemniaków. Połącz z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami, masę posól i dokładnie wyrób. Przygotuj nadzienie: twaróg przetrzyj przez sitko lub zmiel trzy razy w maszynce do mięsa. Wbij jajko, dodaj masło, drobniutko posiekany estragon lub miętę oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszaj. Z ciasta ziemniaczanego formuj kule wielkości jabłka, spłaszczaj je, pośrodku nakładaj nadzienie. Mocno ściśnij, formując podłużne, obłe pyzy, podobne w kształcie do cygara. Wkładaj je - po jednej - do osolonej wrzącej wody, gotuj przez 25 minut. Wyjmij, osącz, polej masłem i śmietaną.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps