Składniki (6porcji)
-
Maliny - 200 gCukier - 3 łyżkiSok cytrynowy - z 1/2 owocuŻelatyna - 5-6 łyżeczekWoda - 500 ml
-
Nadzienie:
Migdały - 150 gMleko 2.0 proc. - 550 mlŻółtka - 6Cukier puder - 100 gŚmietana kremówka 36 proc. - 400 mlŻelatyna - 5-6 łyżeczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na dnie miski o pojemności ok. 2 l układamy kilka malin, następnie wkładamy do niej miskę o pojemności ok. 1,5 l. Taśmą klejącą łączymy brzegi mniejszego i większego naczynia, tak by można było włożyć między nie palec. Pozostałe maliny dusimy do miękkości z cukrem i sokiem z cytryny.
Żelatynę mieszamy z zimną wodą. Gdy spęcznieje, wlewamy ją do owocowej pulpy i mieszamy, nie gotujemy. Gdy żelatyna się rozpuści, wlewamy galaretkę między miski. Odstawiamy do lodówki, aż stężeje.
Migdały mielemy i gotujemy z mlekiem przez 30 minut. Odstawiamy na 10 minut, a potem przecedzamy przez sito.
Żółtka ucieramy z cukrem, śmietankę ubijamy. Pozostałe mleko mieszamy z żelatyną. Gdy spęcznieje, łączymy je z mlekiem migdałowym. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, a potem powoli wlewamy do żółtek, cały czas mieszając. Dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy.
Wyjmujemy z lodówki miski z galaretką. Usuwamy mniejszą, a do "miski" powstałej z galaretki wlewamy masę migdałową i odstawiamy do lodówki, aż stężeje. Przed podaniem przekładamy na talerz.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory