Charlotta migdałowo-malinowa

Maria Szkop / Magazyn Kuchnia 29.01.2021 14:28
(brak ocen)
OCEŃ
Charlotta migdałowo-malinowa
Charlotta migdałowo-malinowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Na dnie miski o pojemności ok. 2 l układamy kilka malin, następnie wkładamy do niej miskę o pojemności ok. 1,5 l. Taśmą klejącą łączymy brzegi mniejszego i większego naczynia, tak by można było włożyć między nie palec. Pozostałe maliny dusimy do miękkości z cukrem i sokiem z cytryny.

2 / 5

Żelatynę mieszamy z zimną wodą. Gdy spęcznieje, wlewamy ją do owocowej pulpy i mieszamy, nie gotujemy. Gdy żelatyna się rozpuści, wlewamy galaretkę między miski. Odstawiamy do lodówki, aż stężeje.

3 / 5

Migdały mielemy i gotujemy z mlekiem przez 30 minut. Odstawiamy na 10 minut, a potem przecedzamy przez sito. 

4 / 5

Żółtka ucieramy z cukrem, śmietankę ubijamy. Pozostałe mleko mieszamy z żelatyną. Gdy spęcznieje, łączymy je z mlekiem migdałowym. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, a potem powoli wlewamy do żółtek, cały czas mieszając. Dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy.

5 / 5

 Wyjmujemy z lodówki miski z galaretką. Usuwamy mniejszą, a do "miski" powstałej z galaretki wlewamy masę migdałową i odstawiamy do lodówki, aż stężeje. Przed podaniem przekładamy na talerz.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.