Cheesburgery
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Majonez - 150 mlŚmietana 18 proc. - 150 mlTrawa cytrynowa - garść posiekanejSok z limonki - 6 łyżekCebula biała - 4 posiekaneChili - 2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczkiPieprz cayenne (pieprz kajeński) - 1/2 łyżeczkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Burgery:
Wołowina - 1 kgCebula biała - 1 mała posiekanaNatka pietruszki - garść posiekanejSos worcestershire - 2 łyżkiChili - 1 łyżka posiekanej zielonej papryczkiSól - łyżeczkaPieprz czarny mielony - łyżeczkaPieprz cayenne (pieprz kajeński) - 1/4 łyżeczki
-
Glazura:
Sos worcestershire - 2 łyżkiKeczup - 2 łyżkiKawa rozpuszczalna - 1 łyżkaBrązowy cukier demerara - 2 łyżkiMasło - 3 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Oraz:
Bekon - 16 plastrówSałata - 8 liściSer cheddar - 2 filiżanki startego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób sos, mieszając wszystkie składniki. Przygotuj masę na kotlety, starannie łącząc wszystkie składniki. Uformuj z masy 8 burgerów i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zrób glazurę. Wszystkie składniki (oprócz masła) wymieszaj i podgrzewaj, aż kawa się rozpuści. Wtedy zdejmij z ognia i dodaj masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozgrzej grill. Piecz bekon, aż stanie się rumiany i chrupiący. Przełóż go wówczas na papier kuchenny. Bułeczki przetnij w poprzek na pół i opiecz z obu stron przez 2 minuty na grillu, następnie ułóż na jednej z połówek po liściu sałaty. Grilluj kotlety, polewając je co chwilę glazurą, przez ok. 10 minut z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Pod koniec grillowania posyp mięso serem i poczekaj, aż się rozpuści. Na każdym liściu połóż porcję przygotowanego wcześniej sosu, potem burger, a na nim dwa plastry bekonu. Przykryj wolną połówką bułki. Podawaj z pozostałym sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory