Składniki (6porcji)
-
Fasola czerwona sucha - 200 gLiść laurowy - 1Cebula biała - 2Czosnek - 2 ząbkiOlej rzepakowy - do smakuOregano suszone - 1 łyżkaWołowina - 1 kg mielonejKolendra (natka) - 2 łyżki posiekanejKumin (kmin rzymski) - 2 łyżkiMajeranek świeży - 1 łyżkaPapryka mielona słodka - 1 łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCynamon - szczyptaWoda - 1 szklankaPrzecier pomidorowy - 500 mlSos sojowy - 4 łyżkiPieprz cayenne (pieprz kajeński) - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Fasolę moczymy przez noc, gotujemy z liściem laurowym na małym ogniu do miękkości. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i czosnek, dodajemy oregano. Wkładamy mięso i mieszając, smażymy na mocnym ogniu, aż zbrązowieje. Dodajemy resztę przypraw i szklankę wody lub rosołu. Dusimy 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy odcedzoną fasolę, przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut bez przykrycia. Podajemy z kwaśną śmietaną i tortillami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory