Chleb domowy z żurem

Magazyn Kuchnia 04.02.2020 11:43
(brak ocen)
OCEŃ
Chleb domowy z żurem
Chleb domowy z żurem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Do głębokiej miski wsypujemy sypkie składniki ciasta właściwego i mieszamy. Dodajemy margarynę i siekamy. Następnie wlewamy żurek i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

2. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Rozczyn przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 28°C) do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ciastem właściwym i dodajemy rozdrobnione drożdże. Możemy też dodać do smaku nasiona lub zioła. Starannie wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy je na 15 min, aby 'odpoczęło'.

4. Foremki do pieczenia natłuszczamy i wysypujemy je mąką. z ciasta formujemy niezbyt wysokie bochenki (po włożeniu do foremek powinny wypełniać je do połowy). Możemy posypać je tym samym ziarnem lub ziołami, które dodaliśmy do ciasta.

5. Uformowane bochenki wkładamy do foremek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 min. Kiedy ciasto urośnie do krawędzi foremek, możemy zacząć wypiek.

Chleb pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C. Upieczony chleb powinien być rumiany i mieć lekko popękaną skórkę. Po wyjęciu foremek z piekarnika trzeba odczekać ok. 20 min. i dopiero wtedy ostrożnie wyjąć z nich chleb.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.