Chleb rodzynkowy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (20porcji)
-
Mąka pszenna - 75 dag (np. szymanowskiej)Sól - łyżeczkaCukier - 5 dagDrożdże świeże - 4 dagMleko 3.2 proc. - szklankaJajka - 3Masło - 10 dag + do wysmarowania blachyRodzynki - 15 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Pośrodku robimy dołek, wkruszamy do niego drożdże i posypujemy je cukrem. Wlewamy pół szklanki ciepłego mleka i dodajemy nieco mąki z brzegów, tak aby powstała papka. Miskę z mąką i rozczynem pakujemy do foliowej torebki, przykrywamy grubym ręcznikiem i czekamy, aż drożdże zaczną pracować - wystarczy 15 minut w ciepłym miejscu. Wlewamy resztę ciepłego mleka, wbijamy jajka, dodajemy przestudzone, stopione masło. Zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Lepimy kulę, wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż ciasto podwoi objętość - jakieś 30-40 minut. Dodajemy rodzynki i ostrożnie wgniatamy je w ciasto (można wcześniej obtoczyć je w mące). Formujemy podłużny bochenek, wkładamy go do wysmarowanej masłem keksówki o długości 35 cm. Przykrywamy i czekamy 30-40 minut, aby chlebek wyrósł. Pieczemy 45 minut w 200°C (na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporną miskę z gorącą wodą).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory