Chleb włoski Ciabatta

- Można zamrażać? Tak
Składniki (4porcje)
-
Składniki na biegę (zaczyn)
Mąka pszenna - 330 gDrożdże instant - łyżeczka (lub 7 g drożdży świeżych)Woda - 240 ml, letniej
-
Ciasto
Mąka pszenna - 670 gWoda - 330 ml letniejDrożdże instant - 3 łyżeczki (lub 25 g świeżych)Sól - 2 łyżeczkiOliwa - 5 łyżekZioła - opakowanie przyprawy do chleba włoskiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin.
Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i wyrobić na gęste ciasto. Odłożyć łyżkę mąki do posypania chleba. Następnie dodać połowę mąki (335g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę, Przyprawę do chleba włoskiego i resztę mąki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na 4 części, uformować ciabatty i ułożyć po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć ściereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia.
Piec w nagrzanym do 230°C piekarniku przez ok. 15-20 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory