Chleb włoski Ciabatta

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 04.01.2021 16:35
(brak ocen)
OCEŃ
Chleb włoski Ciabatta
Chleb włoski Ciabatta
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. 

2 / 5

Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i wyrobić na gęste ciasto. Odłożyć łyżkę mąki do posypania chleba. Następnie dodać połowę mąki (335g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. 

3 / 5

Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę, Przyprawę do chleba włoskiego i resztę mąki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 

4 / 5

Ciasto podzielić na 4 części, uformować ciabatty i ułożyć po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć ściereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. 

5 / 5

Piec w nagrzanym do 230°C piekarniku przez ok. 15-20 minut.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps