Chlebek z tęczowymi piegami, czyli ciasto z suszonymi owocami
![Chlebek z tęczowymi piegami, czyli ciasto z suszonymi owocami](http://bi.im-g.pl/im/08/15/14/z21060104IDR,chleb-z-owocami.jpg)
- Można zamrażać? Tak
- Termin ważności: 3 miesiące
Składniki (12porcji)
-
Drożdże świeże - 15 gMiód pszczeli - 2 łyżeczkiWoda - 600 ml letniejSzafran - szczyptaGałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki mielonejŻurawina suszona - 50 gMorele suszone - 60 g (pokrojonych na grube kawałki) - mogą być suszone jabłkaRodzynki - 100 gMąka pszenna - 750 gSól morska - 15 g
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrusz drożdże do dużej miski oraz dodaj miód, letnią wodę i szafran. Pozostaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki do ciasta i wszystko mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Wyłóż keksówkę (30 x 10 cm) papierem do pieczenia, a następnie włóż do niej ciasto. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 2 godziny lub aż zrobi się dwa razy większe. Pamiętaj, aby użyć wystarczająco dużej keksówki.
Piecz chleb przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Jeśli chleb wydaje się zbyt miękki wyjmij go z formy i wypiekaj przez kolejne 10 minut. Po upieczeniu chleba wyjmij go z keksówki i pozostaw do ostygnięcia.
Innym, równie dobrym rozwiązaniem jest przyrządzenie ciasta zgodnie z recepturą i włożenie go bezpośrednio do keksówki przed snem. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką lub pokrywką i pozostaw w lodówce na noc (jeśli tak zrobisz, chleb nie będzie musiał wyrastać w temperaturze pokojowej). Rano wyjmij ciasto z lodówki i wypiekaj w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory