Chłodnik z botwiny - na jogurcie
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Botwina - 1 pęczekBulion warzywny - 200 mlSok cytrynowy - z połowy owocu + dodatkowy do doprawieniaJogurt naturalny - 400 ml gęstegoŚmietana 12 proc. - 200 mlRzodkiewka - 4Ogórek szklarniowy - 1 mały świeży lub pół dużegoKoperek - 1 pęczekSzczypiorek - 1 pęczek drobnegoSól - do smakuCukier - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Botwinę dokładnie płuczemy, buraczki szorujemy, ale nie obieramy ich. Odcinamy łodygi i liście, kroimy je dość drobno (w kawałki około 5 mm ). Nieobrane buraczki wrzucamy do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotujemy 5 minut, po czym wyławiamy je i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Ponownie zagotowujemy bulion, wrzucamy posiekaną botwinę i blanszujemy przez 2 minuty. Cedzimy (bulionu nie wylewamy!) i łączymy z buraczkami. Studzimy i schładzamy bulion, mieszamy go z jogurtem i śmietaną.
Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórka kroimy w kosteczkę, koperek i szczypiorek siekamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory