Składniki (6porcji)
-
Cebula - 1 posiekana średniaCzosnek - 1 zmiażdżony ząbekOliwa - 3 łyżkiBurak - 40 dagJabłka - 3 (szare renety lub w sezonie antonówki)Bulion drobiowy - 600 mlŚmietana 18 proc. - 200 mlKoperek - pęczek posiekanegoSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Podsmażamy cebulę i czosnek na oliwie w garnku o grubym dnie. Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wrzucamy do garnka i dusimy, mieszając przez 5 minut.
2 / 3
Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, przykrywamy i dalej dusimy przez 10 minut. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem 30 minut.
3 / 3
Miksujemy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem mieszamy śmietanę z koperkiem. Rozlewamy zupę do talerzy, dodając kopiastą łyżkę śmietany.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory