Chłodnik z buraków z imbirem i wasabi

Magazyn Kuchnia//Tessa Capponi-Borawska 21.03.2021 14:10
(brak ocen)
OCEŃ
Chłodnik z buraków z imbirem i wasabi
Chłodnik z buraków z imbirem i wasabi
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Buraki szorujemy i gotujemy w wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki. 

2 / 3

Imbir, trawę cytrynową i cebulę podduszamy na oliwie, dodajemy grubo pokrojone buraki. Zalewamy wodą, tak aby je pokryła, solimy, doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zestawiamy z ognia. Gdy trochę przestygną, miksujemy. Dodajemy sok z limonki, wasabi, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. 

3 / 3

Wstawiamy chłodnik do lodówki. Przed podaniem dekorujemy łyżką jogurtu zmieszaną z odrobiną wasabi. Taki chłodnik można też przyrządzić na bulionie z kury.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps