Chrupiąca oberżyna z imbirowym karmelem i lodami

Aneta Kosiba/Magazyn Kuchnia 28.01.2020 18:44
(brak ocen)
OCEŃ
Chrupiąca oberżyna z imbirowym karmelem i lodami
Chrupiąca oberżyna z imbirowym karmelem i lodami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wodę, cukier i imbir podgrzewamy na patelni, aż powstanie gęsty karmel. Dodajemy śmietankę, studzimy i wkładamy do lodówki, żeby masa zastygła. W gorącym oleju smażymy (jak frytki) plasterki bakłażana, odsączamy na łyżce cedzakowej i zanurzamy w syropie klonowym. Na talerzykach układamy po kilka plastrów bakłażana, polewamy karmelem i podajemy z lodami figowymi lub jagodowymi. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps