Składniki (5porcji)
-
Woda - 4 łyżkiCukier - 400 gImbir - 1 kawałek pokrojony w cienkie paseczkŚmietana 30 proc. - 30 ml gęstej i słodkiejOlej arachidowy - do smażeniaBakłażan - 3-4Syrop klonowy - 6 łyżekLody - jagodowe lub figowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wodę, cukier i imbir podgrzewamy na patelni, aż powstanie gęsty karmel. Dodajemy śmietankę, studzimy i wkładamy do lodówki, żeby masa zastygła. W gorącym oleju smażymy (jak frytki) plasterki bakłażana, odsączamy na łyżce cedzakowej i zanurzamy w syropie klonowym. Na talerzykach układamy po kilka plastrów bakłażana, polewamy karmelem i podajemy z lodami figowymi lub jagodowymi.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory