Ciastka imbirowe
Ciasteczka imbirowe
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Masło - 30 g miękkiego, solonegoBrązowy cukier demerara - 45 gMelasa - łyżeczkaŻółtka - jedno dużeMąka pszenna - 70 gSoda oczyszczona - 1/4 łyżeczkiCynamon - dwie łyżeczki zmielonegoImbir - łyżeczka zmielonegoZiele angielskie - łyżeczka zmielonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Blachę wyściełamy pergaminem. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy melasę oraz żółtko i ucieramy dalej, aż powstanie gładka masa. W oddzielnej miseczce łączymy mąkę z sodą i przyprawami. Wsypujemy suche składniki do masy maślanej, ponownie mieszamy, aby otrzymać gładkie ciasto. Porcje ciasta przekładamy na blachę - starając się, aby powstały placuszki o średnicy mniej więcej 12 cm. Pieczemy 18 minut, studzimy, a potem łamiemy na kawałki. Ciasteczka można szczelnie zapakować i przechowywać 3 dni w temperaturze pokojowej, można je też zamrozić - pozostaną świeże przez miesiąc albo nawet dłużej. W zamrażalniku możemy również przechowywać surowe ciasto i w wolnej chwili upiec z niego ciasteczka.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory