Ciastka imbirowe

David Lebovitz/Magazyn Kuchnia 27.12.2019 18:34
(brak ocen)
OCEŃ
Ciastka imbirowe
Ciasteczka imbirowe
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Blachę wyściełamy pergaminem. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy melasę oraz żółtko i ucieramy dalej, aż powstanie gładka masa. W oddzielnej miseczce łączymy mąkę z sodą i przyprawami. Wsypujemy suche składniki do masy maślanej, ponownie mieszamy, aby otrzymać gładkie ciasto. Porcje ciasta przekładamy na blachę - starając się, aby powstały placuszki o średnicy mniej więcej 12 cm. Pieczemy 18 minut, studzimy, a potem łamiemy na kawałki. Ciasteczka można szczelnie zapakować i przechowywać 3 dni w temperaturze pokojowej, można je też zamrozić - pozostaną świeże przez miesiąc albo nawet dłużej. W zamrażalniku możemy również przechowywać surowe ciasto i w wolnej chwili upiec z niego ciasteczka.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA