Ciastka miodowe z powidłami śliwkowymi
Ciastka miodowe z powidłami śliwkowymi
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do godziny
Składniki (0porcji)
-
Nadzienie
Powidła śliwkowe - 500 gMigdały - 50 g zmielonych (mogą być orzechy włoskie)Skórka pomarańczowa - łyżka
-
Ciasto
Mąka pszenna - 700 gProszek do pieczenia - łyżeczkaSól - szczyptaMasło - 125 g + do formyJajka - 4, roztrzepaneMiód pszczeli - 250 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszamy składniki nadzienia. Robimy ciasto: mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, pośrodku robimy dołek, wkładamy do niego pokrojone na kawałki miękkie masło. Wlewamy jajka i miód, mieszamy widelcem, a następnie zagniatamy i wyrabiamy, aby powstało jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 5 mm, kroimy w kwadraty o boku 10 cm. Na każdy nakładamy porcję nadzienia i sklejamy trójkąty. Układamy na blaszce posmarowanej masłem, pieczemy 20 minut w 180 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory