Ciastka z konfiturą

Paulina Kolondra, Magazyn Kuchnia 29.03.2021 20:34
(brak ocen)
OCEŃ
Ciastka z konfiturą
Ciastka z konfiturą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Mąkę przesiewamy. W dużej misce miksujemy na gładką masę masło z cukrem. Dodajemy mąkę, migdały, skórkę i sok z cytryny, zagniatamy miękkie ciasto. Dzielimy je na pół, z każdej części formujemy kulę, owijamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki przynamniej na pół godziny. 

2 / 4

Następnie jedną kulę rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wykrawamy foremką krążki o średnicy 4 cm. Układamy je na natłuszczonej blasze. Drugą część ciasta tak samo rozwałkowujemy i wykrawamy identyczne krążki, z tym, że na środku każdego wycinamy jeszcze dziurkę o średnicy 1 cm. 

3 / 4

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Pieczemy ciasteczka 6-8 minut na złoty kolor, studzimy. 

4 / 4

Robimy lukier. Ucieramy cukier puder z taką ilością soku z cytryny, aby powstał gęsty lukier. Lukrujemy ciastka z dziurką. Pozostałe smarujemy konfiturą, na nich układamy ciasteczka z dziurką, tak by lukier był na wierzchu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.