Ciastka z konfiturą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Mąka pszenna - szklankaMasło - 150 g miękkiegoCukier - 1/2 szklankiMigdały mielone - szklankaSkórka z cytryny - łyżeczkaSok cytrynowy - łyżeczkaMasło - do blachy
-
Lukier
Cukier puder - 2/3 szklankiSok cytrynowy - łyżeczkaKonfitura z czerwonej porzeczki - wedle uznania (może być malinowa)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiewamy. W dużej misce miksujemy na gładką masę masło z cukrem. Dodajemy mąkę, migdały, skórkę i sok z cytryny, zagniatamy miękkie ciasto. Dzielimy je na pół, z każdej części formujemy kulę, owijamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki przynamniej na pół godziny.
Następnie jedną kulę rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wykrawamy foremką krążki o średnicy 4 cm. Układamy je na natłuszczonej blasze. Drugą część ciasta tak samo rozwałkowujemy i wykrawamy identyczne krążki, z tym, że na środku każdego wycinamy jeszcze dziurkę o średnicy 1 cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Pieczemy ciasteczka 6-8 minut na złoty kolor, studzimy.
Robimy lukier. Ucieramy cukier puder z taką ilością soku z cytryny, aby powstał gęsty lukier. Lukrujemy ciastka z dziurką. Pozostałe smarujemy konfiturą, na nich układamy ciasteczka z dziurką, tak by lukier był na wierzchu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory