Ciastka z ricottą, rabarbarem i wiśniami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (20porcji)
-
Rabarbar - 350 gCukier - 70 g drobnegoWanilia - 1 laskaSok pomarańczowy - z 1 pomarańczySkórka pomarańczowa - z 1 pomarańczyWiśnie - 150 g wydrylowanychRicotta - 250 gCukier puder - 2 łyżkiCiasto kruche - ok. 900 gJajka - 1Brązowy cukier demerara - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki o długości 2 cm. W rondelku zagotowujemy go z drobnym cukrem, ziarenkami wyskrobanymi z wanilii, sokiem i połową skórki pomarańczowej. Zmniejszamy ogień i gotujemy, mieszając, przez 20 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Studzimy i łączymy z posiekanymi wiśniami.
Ricottę mieszamy z pozostałą skórką i cukrem pudrem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm, schładzamy w lodówce.
Następnie wycinamy krążki o średnicy 9-10 cm. Połowę z nich układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdym krążku układamy po 1/2 łyżki masy serowej i po porcji owoców, zostawiając centymetrowe brzegi, które smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy pozostałymi krążkami ciasta.
Sklejamy, dociskając widelcem. Na środku każdego krążka nacinamy krzyżyk, smarujemy jajkiem i oprószamy cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 25 minut na złoto. Podajemy z resztą ricotty, jeśli coś zostało.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory