Ciastka z ricottą, rabarbarem i wiśniami

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 25.09.2020 15:02
(brak ocen)
OCEŃ
Ciastka z ricottą, rabarbarem i wiśniami
Ciastka z ricottą, rabarbarem i wiśniami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (20porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki o długości 2 cm. W rondelku zagotowujemy go z drobnym cukrem, ziarenkami wyskrobanymi z wanilii, sokiem i połową skórki pomarańczowej. Zmniejszamy ogień i gotujemy, mieszając, przez 20 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Studzimy i łączymy z posiekanymi wiśniami. 

2 / 4

Ricottę mieszamy z pozostałą skórką i cukrem pudrem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm, schładzamy w lodówce. 

3 / 4

Następnie wycinamy krążki o średnicy 9-10 cm. Połowę z nich układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdym krążku układamy po 1/2 łyżki masy serowej i po porcji owoców, zostawiając centymetrowe brzegi, które smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy pozostałymi krążkami ciasta. 

4 / 4

Sklejamy, dociskając widelcem. Na środku każdego krążka nacinamy krzyżyk, smarujemy jajkiem i oprószamy cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 25 minut na złoto. Podajemy z resztą ricotty, jeśli coś zostało.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.