Ciasto "jajka sadzone"
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Jajka - 4 sztuki (białka i żółtka osobno)Cukier - 110 g (drobny)Mąka tortowa - 50 gMąka ziemniaczana - 50 gProszek do pieczenia - 1/2 łyżeczkiGalaretka - 2 opakowania (brzoskwiniowa)Woda - 600 ml (wrząca)Serek homogenizowany - 400 gBrzoskwinie z puszki - 1 puszka
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku przygotuj biszkopt: białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przelej ciasto do formy do pieczenia o wymiarach około 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 25 minut, aż biszkopt delikatnie się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu delikatnie oderwij papier do pieczenia i włóż biszkopt z powrotem do blaszki.
Galaretki rozpuść w 600 ml wrzącej wody i odstaw do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
W dużej misce zmiksuj serek homogenizowany, dodaj do niego tężejącą galaretkę i ponownie zmiksuj do połączenia składników. Przelej masę na ostudzony biszkopt i rozłóż na wierzchu połówki brzoskwiń z zalewy. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny aby stężało. Gotowe ciasto pokrój w kawałki przypominające jajka sadzone.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory