Ciasto "jajka sadzone"

Haps 29.01.2020 12:24
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto
Ktoś pyta: "Co przygotowujesz na Wielkanoc?". Ty odpowiadasz: "Jajka sadzone". Ktoś myśli: "Ale bieda". Ty myślisz: "Ale pycha".
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Na początku przygotuj biszkopt: białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.

2 / 4

Przelej ciasto do formy do pieczenia o wymiarach około 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 25 minut, aż biszkopt delikatnie się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu delikatnie oderwij papier do pieczenia i włóż biszkopt z powrotem do blaszki.

3 / 4

Galaretki rozpuść w 600 ml wrzącej wody i odstaw do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.

4 / 4

W dużej misce zmiksuj serek homogenizowany, dodaj do niego tężejącą galaretkę i ponownie zmiksuj do połączenia składników. Przelej masę na ostudzony biszkopt i rozłóż na wierzchu połówki brzoskwiń z zalewy. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny aby stężało. Gotowe ciasto pokrój w kawałki przypominające jajka sadzone.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps