Składniki (6porcji)
-
Piwo ciemne - 2 szklanki piwa porterMasło - 400 gKakao - 1.5 szklanki, w proszkuMąka pszenna - 4 szklankiCukier - 4 szklankiSoda oczyszczona - 1 łyżkaSól - 1/2 łyżeczkiJajka - 4 (lub 5, jeśli są małe)Śmietana 22 proc. - 1 i 1/3 szklankiMasło - do natłuszczenia formyŚmietana 30 proc. - 2 szklankiCzekolada gorzka - 500 g posiekanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotowujemy piwo z masłem, dodajemy kakao, mieszamy, studzimy. Łączymy mąkę z cukrem, sodą i solą. W drugim naczyniu ubijamy jajka z kwaśną śmietaną i powoli wlewamy do nich piwno-kakaową mieszaninę. Ubijamy, aż wszystko się połączy. Powoli dodajemy suche składniki, ucierając na najniższych obrotach.
Gotowym ciastem napełniamy trzy tortownice o średnicy 20 cm i brzegu wysokim na 5 cm - natłuszczone i wyłożone pergaminem. Pieczemy 35 minut w 175°C do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy w formie przez 10 minut, wyjmujemy i studzimy.
Robimy masę: zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przekładamy masą czekoladowe blaty, smarujemy nią ciasto na wierzchu i po bokach. Do chwili podania trzymamy je w lodówce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory