Ciasto czekoladowe z orzechami

Iwona Orzechowska-Zeidler/Magazyn Kuchnia 08.01.2020 17:42
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto czekoladowe z orzechami
Ciasto czekoladowe
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C (grzanie góra/dół). Do garnka wkładamy masło i roztapiamy je na wolnym ogniu. Dodajemy połamaną w kostki czekoladę i cukier. Podgrzewamy, mieszamy aż czekolada się rozpuści a masa będzie gładka. Zdejmujemy z ognia i po 2-3 minutach możemy zacząć wbijać jajka - po jednym, po każdym miksujemy masę. Stopniowo wsypujemy mąkę, cały czas miksujemy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wlewamy do formy. Na wierzch łyżeczką nakładamy masło orzechowe, po czym patykiem robimy esy-floresy. Na koniec na wierzchu układamy orzeszki ziemne. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps